In de nazomer heb ik de luxe om samen met het hele gezin (dit jaar was de samenstelling: man, kind van 2 & baby-in-de-buik) naar Portugal te gaan, voor wat extra weekjes zon, rust, qualitytime en masseren. Met een fout woord is dit echt een ‘workation’; we plannen vakantie rondom de weken dat ik in het luxe kuuroord van Casa Conmigo kan werken. 

Het fijne aan de afwisseling van werken in mijn praktijk in Amsterdam en werken in een kuuroord in Portugal (met uitsluitend Nederlandse mensen), is dat je heel anders werkt en dus erg veel inspiratie krijgt van deze verschillende manieren van werken.
In mijn praktijk in Amsterdam komen mensen terugkerend, met gemiddeld 2-3 weken ertussen. Zodra de sessie is afgelopen ga je -hup- weer het Gewone Leven in, ondanks dat je dus dmv massagetherapie werkt aan een bepaalde (spannings)klacht.
In Portugal is het compleet anders! Je komt aan in een weldaad van verzorging, je wordt uitgenodigd om niet veel meer te doen dan er te Zijn, en in ontspanning en rust te werken aan dat waar jij voor komt. Terwijl je aan het vasten bent. Er ontstaat zo een heel ander proces! Ik zie mensen dan in 7 dagen gemiddels 2-4 keer, en zo kun je dus echt in een proces duiken. 
Ook werk je daar nauw samen met de andere behandelaren die week – ook weer extra inspirerend.

De massage die ik het meeste verzorg in zowel Amsterdam als in Portugal is de Psoas massage. De cursus rondom het masseren van deze spier heb ik gedaan bij mijn favoriete massage-juffen Korrie & Jojanneke de Vet
Wat blijkt: het is een allesomvattende massage. De psoas, die spier, heeft een grote rol bij nogal veel lichaamsprocessen. En als lichaamsgericht werker weet je dan dat er ook emoties aan verbonden zijn, daar diep in het buikgebied. Maar dat is voor de meeste niets nieuws meer ;-).

De psoas spier: een diepliggende spier in het buikgebied. Drie sterke spieren eigenlijk, die je middenrif, lendenwervels en beenspieren aan elkaar verbindt.
Wanneer de psoas spier soepel is merken we dit aan onze soeplesse, de stevigheid in de romp, je kunt je vrij bewegen en daarmee voel je je ook fijn, soepel en in balans.

Deze spier reageert sterk op stress. Daar is-ie dan, dat woordje waar zoveel om draait vandaag de dag. We hebben allemaal wel eens perioden van spanning, verhoogde spanning en dan weer mindere mate van spanning. Maar soms wordt de spanning niet minder en wordt het chronisch van aard, het lukt ons moeilijk om te ontspannen, je houdt een opgejaagd gevoel en je leeft veelal vanuit je hoofd…

De psoas spier reageert hierop door te krimpen, hij wil je beschermen door te reageren op deze stress, maar in het geval van chronische stress blijft de psoas verkort. Er liggen veel organen rondom deze spier: nieren, blaas, darmen… Je zult begrijpen dat deze organen bij een gekrompen toestand niet lekker kunnen bewegen. Ook de spieren in de borst, liezen, onderrug en zelfs bovenrug reageren hierop – hierdoor voel je de verhoogde en trekkende spierspanning vaak eerst in deze gebieden.

Een massage van het lichaam, met de focus op de psoas spier, bied ik graag in meerdere sessies aan. De massage is over het algemeen een uitnodiging om te onderzoeken: hoe voelt het voor jou bij de spieren die direct in verbinding staan met de psoas? Wat kan en mag er gevoeld worden? Wat mag er geraakt worden, soms raakt dit gebied ineens aan diep weggestopte gevoelens, herinneringen of emoties…

Het is prachtig om te zien hoeveel deze massage kan losmaken, en ook kan loslaten! Massage spreekt onze parasympathicus aan, het deel van ons zenuwstelsel dat actief is in ontspannen toestand, zodat we kunnen rusten en herstellen. 

En dat is de kracht van massage, wat er kan gebeuren als je even niet ‘moet’, je gedachten voorbij kunt laten gaan, van je hoofd in je lijf mag zakken, en vooral.. Gewoon aangeraakt worden met aandacht.